Spørgsmål:
Kære BOLIGadvokat
Min mand og jeg er gået fra hinanden, men ønsker at bo tæt på hinanden, da vi har en lille dreng. Jeg ejer den andelsbolig, hvor vi begge har boet siden 2015.
I foreningen er der ved at komme en lejlighed til salg, og såfremt jeg har den højeste anciennitet blandt interesserede, ville jeg gerne købe den for at kunne sælge min egen til min eksmand.
I vedtægterne står der ingen undtagelser eller begrænsninger nævnt i indstillingsretten til at sælge til nærmeste familie og lejer. Bestyrelsesformanden har dog meddelt, at det ikke er muligt, når man flytter internt at bruge sin indstillingsret.
Jeg har derefter selv kontaktet vores administrationshus, som begrunder det med at det er ‘fast praksis’ i foreningen og dermed ikke behøver at stå i vedtægterne.
Men jeg har ikke fået svar på, hvilken historik, der ligger bag den faste praksis og jeg er usikker på dens gyldighed. Jeg har hørt fra en anden beboer, at hun ved der en gang tidligere (med en anden administrator og andre vedtægter) er givet afslag på at beholde indstillingsretten ved intern flytning – dette går måske 12-15 år tilbage.
Kan et sådant tilfælde alene danne ‘fast praksis’ og har det ingen værdi, at vedtægterne intet nævner?
Svar:
Kære Spørger
Det er vanskeligt at afgøre og foreningens praksis har stor betydning.
Men jeg mener du kan indstille din mand til at købe den ledige lejlighed og det skal så accepteres, da han jo netop ikke er andelshaver.
I kan så indbyrdes lave en aftale om efterfølgende at bytte lejlighed indbyrdes, hvis ikke vedtægterne forbyder dette og du hellere vil have den ledige lejlighed.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Dansk BOLIGadvokat, Kgs. Lyngby