Pas på bolighandlens kommisionshajer | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Pas på bolighandlens kommisionshajer

Står du foran en bolighandel, opfordrer Danske BOLIGadvokater til, at du er ekstra opmærksom, når det kommer til ejendomsmæglerens anbefalinger af specifikke forsikringer, el-aftaler, kreditforening eller køberrådgivning. De gavner ikke nødvendigvis dig som køber.

Problematikken går på, at boligkøbere i nogle tilfælde bliver præsenteret for en række ydelser i forbindelse med bolighandlen. Det gælder blandt andet konkrete forsikringer, lån, kreditforeninger, elaftaler eller banker.

”I sådanne tilfælde skal den røde lampe lyse hos boligkøberen, men det gør den ikke altid. Mange har jo forelsket sig i boligen, og anbefalingerne kan umiddelbart lyde som god rådgivning. Men det er netop ikke rådgivning; det er ydelser, som, der sikrer mægleren en provision, og det er langt fra i alle tilfælde, at anbefalede  produkter  tjener køberen bedst,” understreger Niels Erlandsen.

Det er ikke en ny problematik, og det gælder ikke kun for ejendomsmæglere. Der findes sager, hvor boligkøbere har henvendt sig til deres bank med planer om at købe en bolig og er herefter blevet henvist til en bestemt ejendomsmæglerkæde, realkreditinstitut og forsikringsselskab, som i virkeligheden er del af det samme finansielle supermarked..

”Vi kan bare konstatere, at praksis fortsætter, og det, mener vi, naturligvis er problematisk. Det stiller boligkøberne dårligere,” siger Niels Erlandsen.

Og det er ikke ubetydelige beløb, der er tale om. En ejendomsmægler kan sagtens opnå mellem 5.000 og 10.000 kroner i ekstra indtægt på at formidle disse tillægsprodukter.

”Det er selve forretningsmodellen, der er problemet. Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers repræsentant og derfor er det problematisk, når mægleren ”pludselig” begynder at sælge helt andre ydelser til køber.  Forretningsmodellen er ikke nødvendigvis til gavnfor  forbrugeren, men  en oplagt mulighed for ejendomsmægleren til at opnå en ekstra indtægt udover salæret.”

Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater, deltog i DR’s forbrugermagasin Kontant, hvor emnet var ”Mæglers mand”. Programmet  satte fokus på en række sager, hvor ejendomsmæglerens egne interesser blev sat over både sælger og købers interesser.

”Det er blandt andet derfor, at vi i Danske BOLIGadvokater har  en certificeringsordning, som betyder, at en Dansk BOLIGadvokat netop ikke må modtage andre honorarer end det beløb der er aftalt med klienten. Eventuelle rabatter, kommissioner mv. overdrages direkte til klienten. På den måde er vi med til at sikre en fuldstændig uvildig rådgivning i forbindelse med en bolighandel,” slutter Niels Erlandsen.


TILBAGE