Danske BOLIGadvokater på vej med hjælp til de unge boligkøbere | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Danske BOLIGadvokater på vej med hjælp til de unge boligkøbere

Ny rapport fra Penge- og Pensionspanelet viser, at gældsatte danskere efterlyser hjælp til at komme ud af deres økonomiske uføre og få økonomien på fode igen. De unge udgør en særlig gruppe, som har behov for hjælp og rådgivning for at undgå at gå i gældsfælden.

“Vi har gennem de seneste år set en tendens til at unge førstegangskøbere, kaster sig ud i boligeventyret uden at sikre sig tilstrækkelig rådgivning. Ofte kommer de til at købe for dyrt, for småt eller med for mange fejl ,som de efterfølgende skal udbedre for nye lånte penge” udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.

De unge har fokus på at få en bolig her og nu. Dermed overser de ofte en lang række forhold, som påvirker deres økonomi. De unge havner helt uforvarende i en gældsfælde, fordi de skal låne til hele købesummen incl. udbetalingen. Når istandsættelsen og udbedring af oversete fejl efterfølgende skal finansieres, sker det ofte med nye og dyrere lån, som skal lægges oven i den budgetterede husleje – og så er det, at det går galt.

“Ansvaret for privatøkonomien ligger hos den enkelte familie. Ingen er nærmere til at tilrettelægge privatøkonomien efter familiens ønsker, behov og muligheder” siger Økonomi- og Erhvervsminister Brian Mikkelsen i en kommentar til Penge- og Pensionspanelets rapport.

“Penge- og Pensionspanelets rapport er helt i tråd med de tanker og overvejelser, som Danske BOLIGadvokater gør sig om specielt de unge boligkøberes økonomiske udfordringer. Brian Mikkelsen har naturligvis ret i, at det er boligkøberen, der er ansvarlig for sin økonomi, men vi kan konstatere, at de unge har et særligt behov for en grundig og uafhængig rådgivning” siger Jan Schøtt-Petersen.

Foreningen, der rummer 200 advokater med speciale i bolighandel, har på årets generalforsamling besluttet at sætte fokus på de unge, og de særlige udfordringer førstegangskøbere står overfor, når den første bolig skal købes.

I København og de øvrige store studiebyer volder andelsboligmarkedet særlige problemer. Dels er finansieringsformerne komplicerede og dels ved de unge ikke, at de flytter ind i et fællesskab, hvor flertallet kan træffe beslutninger, som har økonomiske konsekvenser for den enkelte andelsboligejer. For eksempel kan foreningen beslutte, at ejendommen skal have nye altaner, eller taget skiftes, en omkostning alle andelshavere skal være med til at betale.

“Danske BOLIGadvokater er ved at lægge sidste hånd på et rådgivningkoncept til købere af andelsboliger, som lanceres i løbet af sommeren” udtaler foreningens formand Jan Schøtt-Petersen.

Rådgivningen ved andelsboligkøb vil bl.a. omfatte emner som:

  • · Ejendommens pris og anvendelighed
  • · Foreningens forhold
  • · Finansiering af købet
  • · Forsikring og ejendommens energiforhold
  • · Ejendommens miljøforhold
  • · Vejledning om privatøkonomiske forhold

Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. mobil: 3060 3311

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en Dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel og er forpligtet til at anvende foreningens koncepter for henholdsvis køber- og sælgerrådgivning. Certifikatet betyder også, at der stilles krav til medlemmerne om løbende efteruddannelse og kursusdeltagelse, og alle medlemmer er forpligtet til at modtage besøg af en auditor, som skal kontrollere, at medlemmerne lever op til deres forpligtelser. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 220 medlemmer fordelt over hele landet.


TILBAGE