Ejendomsmæglere tager strøm på boligkøberne | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Ejendomsmæglere tager strøm på boligkøberne

Flere boligkøbere siger uforvarende ja til at få ny el-leverandør, når de underskriver købsaftale eller dokumenter, som de tror er en standard. Danske BOLIGadvokater kalder på øget gennemsigtighed og forbrugervenlighed.

Mange tror fejlagtigt, at købsaftalens bestemmelser er standard og at man trygt kan underskrive uden at læse ’det med småt’. Det står imidlertid ejendomsmægleren frit for at ændre i aftalens indhold, så det stiller sælger bedre, og med over 200 sider i en standard bolighandel skal man stå tidligt op for at kunne spotte alle faldgruberne.

Hos Danske BOLIGadvokater oplever man flere eksempler på købsaftaler, som indeholder en accept af, at ejendomsmægleren må tage kontakt til en el-leverandør og indgå en aftale på købers vegne. Ofte fremgår det ikke, om der er tale om en ny el-leverandør eller den el-leverandør, der i forvejen forsyner boligen.

’’For førstegangskøbere og yngre boligkøbere virker det måske ikke så vigtigt, om man får strøm fra det ene eller det andet selskab, men der kan være stor forskel på prisen og services hos de forskellige el-leverandører’’, fortæller Danske BOLIGadvokaters formand Niels Erlandsen.

Som køber er man juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser, når begge parter har underskrevet og fortrydelsesretten på seks hverdage er udløbet.


Skjult provision indhegner boligkøberne
.

Som køber skal man være særligt opmærksom på hvilke rådgivere, man allierer sig med og forholde sig kritisk til tilbud og produkter. Mange ejendoms- og købermæglere får provision for at sælge bl.a. lån, forsikringer eller hvis køber overgår til en specifik el-leverandør.

’’Som boligkøber er det vigtigt at vide, at ejendomsmægleren ikke indhenter accept for at skaffe boligkøberen en billigere elpris, men fordi der er en provision at hente’’, forklarer formanden for Danske BOLIGadvokater Niels Erlandsen. Han fortsætter: ’’Det stiller køberne rigtig skidt, når rådgivningen ikke tager udgangspunkt i købers bedste, men i hvad der giver flest penge i kassen for ejendomsmægleren’’.

 

Skjuler sig ikke kun i købsaftalen

En bolighandel indeholder en større mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overser man nemt ting, som viser sig at have vital betydning. Danske BOLIGadvokaters formand Niels Erlandsen udtrykker stor bekymring over, at dokumentet, som giver ejendomsmægleren lov til at indgå en el-aftale på købers vegne, ofte blot vedlægges som et ikke-nævneværdigt standard dokument særskilt fra købsaftalen.

’’Jeg oplever, at mange boligkøbere får stukket en bunke dokumenter i hånden, som de sjældent kan gennemskue vigtigheden af, medmindre de har en boligadvokat til at nærlæse det hele. Mange gennemlæser måske købsaftalen, men ofte ikke alle de tunge, tekniske og juridiske dokumenter. Ejendomsmægleren italesætter det som værende standard dokumenter, som trygt kan underskrives. Det er det langt fra, og det er simpelthen vildledning af køberne’’, slår formanden fast.

 

Vær på den sikre side – husk advokatforbeholdet!

For at man som boligkøber kan være sikker på, at man har tilstrækkelig tid til gennemgå købsaftalen og de øvrige dokumenter, bør der altid inkluderes et advokatforbehold i aftalen. Advokatforbeholdet er en kort tekst om, at handlen først er endeligt gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen. Så kan man med ro i maven underskrive og efterfølgende få professionel rådgivning hos en advokat. Fristen for brug af forbeholdet er oftest 3-5 hverdage.

 Advokatforbeholdet er ikke automatisk med i købsaftalen. Som køber skal man derfor selv sørge for, at advokatforbeholdet skrives ind i købsaftalen. Advokatforbeholdet skal formuleres således:

”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den (dato) …. kl. 16.”

 

 

Faktaboks:

  • Sælgers ejendomsmægler er sælgers mand og må jf. loven ikke rådgive køber, da køber og sælger har modsatrettede interesser
  • Købsaftalen er et dokument udarbejdet med udgangspunkt i sælgers forhold og indeholder såvel ”standardbestemmelser” som individuelle vilkår. Alt er i princippet til forhandling
  • Sikr dig selv med en rådgiver, der kun repræsenterer dig og som ikke modtager provision eller lignende fra andre
  • Advokatforbeholdet kan downloades gratis på www.danskeboligadvokater.dk

TILBAGE