Forstå din boligs personlighed, inden du skriver under | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Forstå din boligs personlighed, inden du skriver under

Når du står over for at købe en bolig, er det afgørende at forstå huset – alder, tilstand og vedligeholdelsesbehov – både nu og i fremtiden. En tilstandsrapport giver dig en generel vurdering af husets helbred, og en vigtig del af denne rapport er hustypebeskrivelserne, som er afgørende at få indsigt i.

Boligkøbere har vidt forskellige ønsker til huset, de drømmer om at gøre til deres fremtidige hjem. Nogle stiler efter et nyere hus med mindre vedligehold, andre falder for den særlige arkitektur ved en bungalow, mens andre igen drømmer om charmen ved et gammelt hus, som trænger til den helt store renoveringstur. Uanset hvilke vægge, der kommer til at danne rammen om det fremtidige hjem, skal du som køber være opmærksom på, hvilken hustype du skriver under på.

Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet beskrivelser for 16 forskellige typer huse – fra bindingsværkshuse fra forrige århundrede til nye træhuse og alt derimellem. Den hustype, som din bolig falder ind under, fremgår af tilstandsrapporten.

”Når man gennemgår tilstandsrapporten, skal man som boligkøber være ekstra opmærksom på netop hustypen. Som køber skal du nemlig selv sørge for at have viden om, hvilke tekniske fejl og skavanker, der kan følge med netop den type bolig – det kan du ikke forvente, at tilstandsrapporten gør særligt opmærksom på,” forklarer Jacob Jansson Christensen, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Det betyder fx, at hvis det fremgår af tilstandsrapporten, at du har købt en funkisvilla, skal du som køber sætte dig ind i, hvilke kendetegn og klassiske udfordringer, der kan være ved netop denne type bolig og sørge for at undersøge det nærmere.

”Funkisvillaer fra 1925 og årene frem er yderst populære, men de har generelt nogle konstruktionsmæssige aspekter med flade tage og store vinduespartier, som kan have indflydelse på husets tilstand. Finder du først ud af det senere, kan du ikke forvente at ejerskifteforsikringen dækker, da det er helt normalt med skader fx pga. fladt tag og samtidig skal du tage husets alder i betragtning,” siger Jacob Jansson Christensen.

På samme måde er der kendetegn og skavander, som går igen alt efter, hvilken hustype du drømmer om. Bindingsværkshuse fra før 1900 har særlige udfordringer med vedligeholdelse på grund af gamle byggeteknikker og materialer. Træhuse påvirkes ekstra meget af vind og vejr over tid, og rækkehuse er også afhængige af standen i de tilstødende boliger.

”Når du køber et ’brugt’ hus, vil der altid være fordele og ulemper. Det afgørende er, at man skal sørge for at få belyst alle elementer i købsprocessen og indsætte et advokatforbehold, så man har mulighed for at undersøge dem,” slutter Jacob Jansson Christensen.

Oversigten over Sikkerhedsstyrelsens 16 hustyper er:

Bindingsværkshuse frem til ca. 1900
Landhuse og mindre byhuse frem til ca. 1920
Patriciervillaer 1860-1930
Murermesterhuse ca. 1900-1960
Funkisvillaer ca. 1925-1945
Bungalow ca. 1925-1945
Huse ca. 1940-1960
Huse ca. 1960-1975
Huse ca. 1975-2000
Huse ca. 2000 og frem
Huse af træ ca. 2000 og frem
Række- og kædehuse
Sommerhuse af træ før 1960
Sommerhuse af træ efter 1960
Gasbetonhuse
Udefineret hustype

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du se oversigten over de 16 hustyper, og hvilke kendetegn du skal være opmærksomhed på.

Læs mere om og download advokatforbehold.


TILBAGE