Hvert år i oktober udkommer en troværdighedsanalyse, som ranglister en række brancher og fagområder mod hinanden. På boligmarkedet placerer aktørerne sig ret forskelligt, og det peger ifølge Danske BOLIGadvokater på en problematik.
Alle fagområder stiler med al sandsynlighed efter at opnå den højest mulige troværdighed blandt sine kunder i særdeleshed og i befolkningen i almindelighed, men på trods af gode intentioner, oplever kunderne det ikke altid sådan. Siden 2008 har Kommunikationsbureaet Radius en gang om året foretaget en analye, hvor et repræsentativt udsnit af danskerne vurderer, hvor høj troværdighed en række faggrupper har. I år er der 27 på listen, som bliver toppet af jordemødre og med influencere i bunden.
Advokater lander på en 16. plads, men kan med tilfredshed konstatere, at scoren er højere end de tidligere år. Til gengæld er der panderynken hos foreningen af Danske BOLIGadvokater, da de øvrige parter på boligmarkedet er at finde blandt de 5 lavest rangerende på listen.
”På boligmarkedet opererer vi bl.a. sammen med banker og ejendomsmæglere, som igen i år kommer ud med en lavere score og er at finde længere nede på listen på henholdsvis 22. og 23. pladsen. Vi mener, at det er problematisk for boligmarkedet, at der ikke er fuld tillid til alle parterne,” siger formand Niels Erlandsen og uddyber:
”Vi oplever, at der er en kasketforvirring blandt især ejendomsmæglere og banker, da de fremstår og opfattes som rådgivere, men i virkeligheden er sælgere, og det har især førstegangskøbere svært ved at gennemskue, med risiko for at komme i klemme i en handel. Mange tror fx fejlagtigt, at ejendomsmægleren også er deres rådgiver, men ejendomsmægleren er altså udelukkende sat i verden for at sikre den bedste handel for sælger. Det kan måske være én af årsagerne til den lave troværdighedsplacering på listen.”
Foreningen af Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af boligadvokater, som yder 100 procent uafhængig rådgivning til netop boligkøbere. Foreningen opfordrer derfor til, at der arbejdes for tydelige og klare adskillelser mellem de forskellige roller i en bolighandel.
”Lovgivningen er fuldstændig klar på området, men når vi står i de konkrete handler, oplever vi, at billedet bliver meget mere mudret og at forbrugerne ikke kan se forskel på rådgivere og sælgere. Fra et forbrugerperspektiv og selvfølgelig primært for dem, der ønsker at købe en bolig, mener vi, at det er problematisk, for det betyder, at de går glip af professionel og uafhængig rådgivning, som ofte kunne have sparet dem for penge og/eller efterfølgende problemer” slutter Niels Erlandsen.
På Erhvervsstyrelsens hjemmeside boligejer.dk og på danskeboligadvokater.dk findes der gratis viden, tjeklister og brevkasse med rådgivning til både boligkøbere og boligsælgere.
Læs mere om analysen
https://radiuscph.dk/cases/trovaerdighedsanalysen-2023/