Antallet af tvister om mangler ved køb af andelsboliger har været klart stigende over de seneste år, og én af gengangerne er badeværelser. Mange vælger at prøve deres sag ved domstolene, og det kan ende ud med en betragtelig erstatning til køber.
Når det kommer til renovering af badeværelset, er det velkendt, at det er den store pengepung der skal op af lommen. Badeværelset er uden sammenligning boligens dyreste rum på grund af de mange skjulte installationer, og de strenge krav til vådrum.
I mange andelsboliger har den tidligere eller forrige ejer været i gang med et gør-det-selv-projekt, bl.a. på badeværelset. Og badeværelset er da også en genganger, når det kommer til tvister i halen på salg af andelsboliger.
”Vi har mange både små og store sager, der omhandler ulovlige badeværelser. Fordi badeværelset er dyrt at renovere, griber mange til selvbygger-værktøjet eller ringer til en håndværker-ven, der f.eks. er VVS’er. Det er der som udgangspunkt ikke noget galt i, men vi ser også sager, hvor det ikke er udført lovligt eller med den tilstrækkelige dokumentation. Og hvis køberen konstaterer, at der er fejl, kan det betyde erstatningskrav eller afslag i pris,” forklarer Jacob Jansson Christensen, advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.
Hvorvidt det ender med en sag, og om afgørelsen falder ud til fordel for køber eller sælger, afhænger både af sagens omfang, om der har været givet urigtige oplysninger og om køber kan løfte bevisbyrden.
”Når det kommer til badeværelser, er det ikke uvæsentlige beløb, det drejer sig om. I nogle sager vurderer retten, at køber kan medtage udbedringsomkostningerne som en forbedring ved senere salg. I andre sager lander dommen på det fulde tab, og det kan ende med en betragtelig sum, ikke mindst taget i betragtning, hvad boligerne handles til,” fortæller Jacob Jansson Christensen.
Men det er i langt fra alle sager, at der kommer en erstatning ud af en retssag. Derfor anbefaler boligadvokaten, at man sørger for at få undersøgt alle detaljer ved boligen, inden underskriften sættes.
”Vi anbefaler altid, at man indsætter et advokatforbehold, så man som køber har mulighed for at undersøge alle relevante dokumenter – og træde ud af købet, hvis det er det, man ønsker,” siger han.