Spørgsmål:
Kære BOLIGadvokat
Jeg bor i en ældre ejendom med 9 lejligheder.
På et tidspunkt i 70’erne er der etableret badeværelser i alle lejligheder til venstre, og der er fortsat kun toilet og interimistiske bad til højre.
Jeg bøvler i den grad med både forstoppelse af gulvafløbet og stigning af vand i toilettet. Jeg er meget OBS på at rense gulvafløbet for snask.
Toilettet har det med at stoppe til og vandet stiger. Jeg kan ofte løse det ved at hælde en gryde vand igennem. Jeg sørger for at hælde store mængder vand igennem toilettet flere gange månedligt for at der er “hul igennem”.
Problemet er at toilettet for nogle måneder siden stoppede i en sådan grad, at gulvafløbet flød over og der steg vand op i toilettet.
VVS blev tilkaldt, afmonterede toilet og rensede ud i den fælles faldstamme og 6 meter ned (dvs. ned under lejligheden under mig) før at det slap.
Bestyrelsen i ejendommen afviser, at det er ejendommens ansvar, idet de siger at proppen må have siddet hos mig – ellers var vandet steget i andre lejligheder.
VVS’en har aldrig hørt noget så tosset, da de var nødt til at rense ned i faldstammen for at få det til at slippe.
Jeg ved, at jeg har ansvaret for de vandrette rør og ejendommen for de lodrette. Men det er ord mod ord og det går efterhånden ud over livskvaliteten i at bo i ejendommen.
Bestyrelsen er andre beboere og dermed ingen professionelle, der reelt ved, hvad der er op og ned.
Har I nogen tanker om det?
Svar:
Kære Spørger
På baggrund af det, som du oplyser, herunder om din VVS-mands vurdering, virker det til, at faldstammerne m.v. er underdimensioneret, eller at der er nogle andre beboere forårsager proppen og ikke dig. Du kan dermed ikke have ansvaret for forstoppelsen.
Det kunne måske være en idé, at du lader en professionel undersøge, om faldstammerne har den fornødne kapacitet og i benægtende fald stille forslag til ejerforeningen om, at forny/udskifte faldstammerne m.v.
Hvis kapaciteten derimod er tilstrækkelig, bør du ved næste forstoppelse sikre dig, at det undersøges præcist, hvad årsagen hertil er, så der ikke kan rejses tvivl herom fra foreningens side. Du bør derfor involvere bestyrelsen heri.
En idé kan være, at du lader bestyrelsen vælge et firma til at undersøge sagen, og at du lægger ud for betalingen med aftale om, at foreningen refunderer dig pengene, hvis det konstateres, at du er uden skyld i forstoppelsen.
Med venlig hilsen
Henrik Palmkvist
Dansk BOLIGadvokat, København Ø