Det er blevet populært at handle bolig med sit netværk. Ofte kan man spare tusindvis af kroner på ejendomsmæglersalær og markedsføring. Men handel mellem familie, venner og bekendte kan være et tveægget sværd, der skal svinges med omhu.
”Som udgangspunkt er bolighandel mellem familie, venner og bekendte en god ting. Parterne har typisk stor tillid til hinanden og ønsker hinanden det bedste. Det er et godt udgangspunkt for en handel. Men man er samtidig nødt til at fremtidssikre de gode relationer, hvis tingene mod forventning ikke går helt som ønsket”, fortæller Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Det kan muligvis være svært at forestille sig en bitter strid med folk, man kender og svinger godt sammen med. Men hvad nu hvis ens tidligere bolig f.eks. skaber store uforudsete udgifter for ens venner, og der opstår diskussion om hvorvidt sælger loyalt har oplyst om alt af betydning for handlen?
”Uanset hvor godt parterne kender hinanden, er de nødt til at bruge lidt tid i rollen som Djævelens advokat. Hvad kan risikere at gå galt? Hvad vil man gerne sikre sig selv og hinanden imod? De overvejelser bør parterne tage med til hver sin BOLIGadvokat. På den måde kan købsaftale, forsikringer m.m. udformes, så de fremtidssikrer relationen til ens venner eller familie bedst muligt”, forklarer Jan Schøtt-Petersen.
At inddrage en boligadvokat i handlen mellem familie og venner kan måske opfattes som udtryk for mistillid. Men hos Danske BOLIGadvokater er oplevelsen en ganske anden.
”Det er tilliden og den gode relation imellem parterne, der får dem til at opsøge os. Vi kan tillade os at stille de nogle gange ubehagelige, men nødvendige spørgsmål, ligesom vi gør i enhver anden bolighandel. Vi sidder ofte med forældre, der sælger boliger til deres børn og som oprigtigt ønsker, at der ikke opstår juridiske tvister efterfølgende, der kan splitte familien. Vi oplever det samme ønske, når salget sker mellem venner og bekendte”, udtaler Jan Schøtt-Petersen.