Du kan vælge at lade en certificeret BOLIGadvokat hjælpe dig med alle led i handlen, besigtigelse, vurdering, prisforhandling, finansiering, berigtigelse m.v. Hvis du kun har brug for hjælp fra BOLIGadvokaten i mere begrænset omfang kan dette naturligvis også aftales.
I det følgende kan du læse mere om alt det, som medlemmerne fra Danske BOLIGadvokater kan hjælpe dig med, hvis du vil købe andelsbolig.
Begynd eventuelt med et uforpligtende gratis formøde – telefonisk eller personligt – og hør mere om BOLIGadvokatens køberrådgivning.
Overordnet findes der tre forskellige typer af andelsboliger:
En certificeret BOLIGadvokat vejleder og rådgiver om dine økonomiske muligheder for at erhverve den pågældende andelsbolig i forhold til den aftalte overdragelsessum, den fastsatte boligafgift og øvrige omkostninger.
Almindeligvis hæfter du som andelshaver kun via dit indskud for foreningens forpligtigelser. Men der kan findes undtagelser, som er noteret i foreningens vedtægter. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i vedtægterne og regnskabet.
En certificeret BOLIGadvokat sikrer bl.a. at alle ekspeditioner i handlen afstemmes med de relevante pengeinstitutter og foreningen/administrator m.v. således, at handlen forløber så enkelt og omkostningsbesparende som muligt.
Prisen på en andelsbolig afhænger af flere forskellige faktorer, herunder først og fremmest det vurderingsprincip, som den pågældende andelsforening har valgt.
Der findes tre forskellige vurderingsmetoder:
Til dette beløb tillægges eventuelle aktiver, som foreningen måtte råde over som herefter fratrækkes foreningens gæld. Dette beløb udgør foreningens formue. Af dette beløb prisfastsættes de enkelte andelsboliger, oftest efter hvor stort et boligareal deres andel udgør af foreningens samlede areal.
Hvis der er udført forbedringer i den konkrete andelsbolig kan disse blive tilføjet til andelsværdien i henhold til de regler som gælder i foreningen.
En certificeret BOLIGadvokat vurderer om andelsboligen er prisfastsat på lovlig og rimelig vis, og at der ikke er tale om ulovlig overpris. F.eks. undersøger BOLIGadvokaten om der er tilstrækkelig dokumentation for eventuelle forbedringer m.m.
En certificeret BOLIGadvokat rådgiver også, om anskaffelsessummen er rimelig i forhold til de risici, der kan være forbundet med et bestemt andelskøb. F.eks. rådgiver en certificeret BOLIGadvokat omkring risikoen forbundet med andelsforeningens finansiering.
Hvis du ønsker det deltager en certificeret BOLIGadvokat gerne i en besigtigelse af andelsboligen, ligesom en certificeret BOLIGadvokat også kan bistå dig i forbindelse med prisforhandlingerne.
En certificeret BOLIGadvokat rådgiver om de typiske fordele og ulemper ved køb af en andelsbolig af den pågældende karakter.
Det er bl.a. vigtigt at gøre sig klart, at indtrædelse i en andelsforening er langt mere kompliceret end indtrædelse i en ejerforening.
Det er vigtigt at sætte sig ind i andelsforeningens vedtægter og forstå den indflydelse, som disse kan have på din privatøkonomi.
En certificeret BOLIGadvokat rådgiver om fortrydelsesret ved køb af fast ejendom og om muligheden for at gøre en købsaftale betinget af BOLIGadvokatens godkendelse.
Hvis du føler dig presset til at skrive under på en købsaftale, før du og din cetificerede BOLIGadvokat har haft mulighed for at gennemgå den og de øvrige papirer grundigt, så sørg for at få indføjet et advokatforbehold i købsaftalen.
Advokatforbeholdet er ikke automatisk med i købsaftalen. Du skal derfor selv sørge for, at advokatforbeholdet skrives ind i købsaftalen. Normalt er et advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 hverdage, men en certificeret BOLIGadvokat kan om nødvendigt undervejs bede om mere tid til at gennemgå aftalen.
Et advokatforbehold skal skrives ind i selve købsaftalen og bør formuleres således: ”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den .. dato .. kl. 16.”
Ved at anvende et advokatforbehold får du tid til at rådføre dig med din certificerede BOLIGadvokat om købet, selvom du allerede har skrevet under. Og du kan stadig nå at fortryde gratis.
Du skal ikke acceptere andre formuleringer, uden at dette er aftalt med din certificerede BOLIGadvokat. Nogle gange foreslås nemlig formuleringer, som begrænser din mulighed for at fortryde, hvilket du naturligvis ikke kan være tjent med.
En certificeret BOLIGadvokat kan herefter – inden for den aftalte frist – gennemgå alle papirerne og vurdere, om der er forhold eller vilkår, som bør undersøges nærmere eller forhandles. Beslutter du herefter, at du alligevel ikke ønsker at købe, koster det dig ikke andet end det med BOLIGadvokaten aftalte salær.
Hvis både du og sælger har skrevet under, og du ikke har fået tilføjet et advokatforbehold, kan du kun komme ud af handlen ved at bruge den lovbestemte fortrydelsesret. Du skal i givet fald omvendt betale en godtgørelse til sælgeren på 1 pct. af købesummen. Der er i denne situation en frist på 6 hverdage til at fremsende en skriftlig meddelelse og betale godtgørelsen.
Din certificerede BOLIGadvokat gennemgår foreningens (ejendommens) forsikringsforhold. Her undersøges det bl.a. om der er forbehold i forsikringspolicen, som kunne indikere, at særlige forhold bør undersøges. I sådanne tilfælde kan det være vigtigt at vide, hvordan du er dækket.
En certificeret BOLIGadvokat vejleder om energimærkningen på den samlede ejendom. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at energimærkningen ikke siger noget om den enkelte lejligheds energiforbrug, men udelukkende den samlede ejendom.
En certificeret BOLIGadvokat orienterer om eventuelle miljømæssige forhold, herunder om der er noteret affaldsdepot på ejendommen, tinglyste forurenings- forhold på ejendommen, eventuelle igangværende forureningssager på ejendommen m.m. Disse forhold spiller en rolle i forbindelse med låntagning og værditab på ejendommen.
En certificeret BOLIGadvokat rådgiver dig om den mest fordelagtige form for finansiering af overdragelsessummen, herunder vilkår for garantistillelse samt vilkår for boliglån.
Overtagelsesperioden kan ofte være lang. Men indbetalingen til andelsforeningen overgår først fra køber lige umiddelbart inden overtagelsen. Derfor skal køber stille en bankgaranti for, at pengene kan overføres. En certificeret BOLIGadvokat sikrer bl.a., at banken ikke opstiller urimelige vilkår for at stille garanti.
En certificeret BOLIGadvokat gennemgår bl.a. foreningens vedtægter, generalforsamlingsreferater, regnskaber m.v. med henblik på at afdække og rådgive dig om, hvorvidt eksempelvis foreningens finansiering og/eller forestående renoveringsarbejder indebærer en risiko for forhøjelse af boligafgiften.
Jo flere års referater fra generalforsamlingen man kan samle, jo bedre indtryk kan man danne sig af foreningen, og hvordan den drives.
En certificeret BOLIGadvokat gennemgår udkast til købsaftale samt underliggende bilag vedrørende andelsboligkøbet, herunder foretages bl.a. en afklaring af risici for eventuel forhøjelse af boligafgiften. En certificeret BOLIGadvokat deltager efter aftale med dig i forhandlingerne med sælger og dennes rådgiver med henblik på nærmere udformning af købsaftalen.
En brugsretsaftale er det dokument, der giver det enkelte medlem af andelsforeningen lov til at anvende en specifik lejlighed.
En certificeret BOLIGadvokat gennemgår og kontrollerer de af foreningen eller foreningens administrator udarbejdede dokumenter i forhold til overdragelsen af andelsboligen og kontrollerer, om den udfærdigede brugsretsaftale er i overensstemmelse med købsaftalen/handelsvilkårene.
At berigtige en bolighandel betyder at sikre, at handelen gennemføres i overensstemmelse med de aftalte vilkår. Helt forenklet handler det om at sikre, at sælger får sine penge og at brugsretten overgår til køber.
En certificeret BOLIGadvokat sikrer bl.a. at alle ekspeditioner i handlen afstemmes med de relevante pengeinstitutter og foreningen/administrator m.v. således, at handlen forløber så enkelt og omkostningsbesparende som muligt.
Det er en fordel for køber, at have sin egen rådgiver, så der er en, der varetager købers interesser. Til denne opgave er en certificeret BOLIGadvokat specialist.
Anskaffelse af en ny bolig kan ofte være en meget god anledning til at vurdere, om man har sikret sig selv og sin familie godt nok økonomisk. Mange vælger at leve ”papirløst” og en del har børn fra et tidligere forhold. Dette kan gøre det ekstra nødvendigt at få klarlagt, hvad der skal ske, såfremt uheldet er ude. Det er derfor en god idé, at få BOLIGadvokaten til at rådgive om behovet for testamenter, samejeoverenskomster og ægtepagter.
Fællesskabet er blevet populært på boligmarkedet, og ønsket om fællesskab, frihed og deleøkonomi er medvirkende til den stigende interesse for andelsboligen. Fællesskabet er nemlig kernen i andelstanken, og bygger på ideen om, at sammen kan vi mest.
Læs mere
Det seneste år har været det vådeste DMI nogensinde har registreret, og de store mængder regn giver den skumle skimmel gode betingelser for at slå sig løs hos danske boligejere – særligt i små lejligheder.
Læs mere
Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. de udbredte og ofte udokumenterede gør-det-selv-projekter.
Læs mere
Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. er ulovlig el et udbredt problem, som desuden kan være svært at opdage, da installationer kan gemme sig i vægge og lofter.
Læs mere
Når du står over for at købe en bolig, er det afgørende at forstå huset – alder, tilstand og vedligeholdelsesbehov – både nu og i fremtiden. En tilstandsrapport giver dig en generel vurdering af husets helbred, og en vigtig del af denne rapport er hustypebeskrivelserne, som er afgørende at få indsigt i.
Læs mere
Står du foran en bolighandel, opfordrer Danske BOLIGadvokater til, at du er ekstra opmærksom, når det kommer til ejendomsmæglerens anbefalinger af specifikke forsikringer, el-aftaler, kreditforening eller køberrådgivning. De gavner ikke nødvendigvis dig som køber.
Læs mere
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Læs mere
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Læs mere
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Læs mere
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Læs mere
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
Læs mere
At købe en helt ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, giver en masse fordele, men det kan også skabe udfordringer, skuffelse og oplevelsen af at have købt katten i sækken. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en ny håndbog til forbrugere, der har en projektbolig i kikkerten.
Læs mere
I dag lanceres ny håndbog til købere af projektbolig Tid: Mandag den 17. juni kl. 15 Sted: BLOX, Bryghuspladsen, 1473 København V Arena Space der er lokaliseret på 3. sal i åben forbindelse med Members Lounge
Læs mere
Som boligejer har du ansvar både for at indberette data om din ejendom og desuden sikre at oplysningerne fra kommunen, som også har indberetningspligt, er korrekte.
Læs mere
Mange boligkøbere stirrer sig blinde på boligens fysiske kvaliteter, når de er på jagt efter et nyt hjem. Ifølge Danske BOLIGadvokater skal man også holde sig for øje, at der er mange faktorer, der ændrer sig, når man flytter.
Læs mere
Østervold 20, 3
8900 Randers C
Fællesskabet er blevet populært på boligmarkedet, og ønsket om fællesskab, frihed og deleøkonomi er medvirkende til den stigende interesse for andelsboligen. Fællesskabet er nemlig kernen i andelstanken, og bygger på ideen om, at sammen kan vi mest.
Læs mere
Det seneste år har været det vådeste DMI nogensinde har registreret, og de store mængder regn giver den skumle skimmel gode betingelser for at slå sig løs hos danske boligejere – særligt i små lejligheder.
Læs mere
Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. de udbredte og ofte udokumenterede gør-det-selv-projekter.
Læs mere
Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. er ulovlig el et udbredt problem, som desuden kan være svært at opdage, da installationer kan gemme sig i vægge og lofter.
Læs mere
Når du står over for at købe en bolig, er det afgørende at forstå huset – alder, tilstand og vedligeholdelsesbehov – både nu og i fremtiden. En tilstandsrapport giver dig en generel vurdering af husets helbred, og en vigtig del af denne rapport er hustypebeskrivelserne, som er afgørende at få indsigt i.
Læs mere